Purofoam INT
Integral (Kabuklu) Sistemler
Poliüretan köpükler kullanılan formüle edilmiş poliol sistem ve izosiyanat’ın özelliklerine bağlı olarak sert, esnek ve yarı sert ya da yarı esnek yapıda olabilir. İç yapısı esnek ve açık hücreli, kabuk kısmı sert ve kısmen esneyebilen köpüklere INTEGRAL köpükler, kısaca İNTEGRAL PU ( poliüretan ) denir. İntegral poliüretanlar bazen SEMI-RIGID PU köpükler olarak da adlandırılır. Semi-Rigid köpüklerin en önemli özellikleri darbe emme, söndürme ve soğurma’dır. Bu nedenle daha çok vibrasyon önleyici, gürültü-ses izolasyonu amacıyla kullanılırlar. Integral Poliüretanlar tıpkı RIM’lerde olduğu gibi nihai parça üretiminde kullanılırlar. Kalıptan çıkan parça ya rafa ya da çöpe gider. Bu nedenle hammadde, kalıp ve makine üçlüsü tam uyumlu olmalıdır. Hiç şüphesiz kullanılan kalıp ayırıcı ya da kalıp içi boyaları da aynı titizlikle seçilmek durumundadır. Integral poliüretanlar yoğun olarak otomotiv sektörü ve ofis mobilyaları sektöründe kullanılır.
Uygulama Alanları
- Otomotiv endüstrisi (direksiyon, vites topuzu, kolçak, tampon, kapı panelleri, motor kaputları vb.),
- Motosiklet / bisiklet selesi ve aksesuarları,
- Ofis koltuk kolçakları,
- Medikal uygulamalar
Purofoam FLX
Esnek Köpük Sistemler
Esnek poliüretan köpükler tek aşamalı diizosiyanat ile poliollerin köpük yapıcı maddeler varlığında polimerlestirilmesi ile elde edilmektedir.Poliol bileşeni olarak polieterler ve esnek zincirli poliesterler kullanılmaktadır. Çapraz bağlanma için sekonder hidroksil gruplarının ve primer hikroksil gruplarının sayısı önemli olmaktadır. Tipik bir polipropilenoksit triol için 100 kısım poliole karşılık 46 kısım toluendiizosiyanat katılması yeterlidir.
Esnek köpükler, sınırlı boyutta esneme ve geri şekil alma zzelliğine sahip açık hücre yapılı poliüretanlardır. Halk arasında yaygın kullanımıyla sünger olarak bilinir. Düşük yoğunluklu süngerler (13-40 kg/m3) slabstock teknolojisiyle sürekli hatlarda, yüksek yoğunluklu süngerler (40-80 kg/3) kalıplama yöntemiyle üretilir. Kalıplama yöntemiyle yapılan uygulamalarda sıvı olan poliol sistem ve izosiyanat bir makine yardımıyla kalıba enjekte edilir. Reaksiyon sonucu oluşan köpük kalıbın şeklini alır ve esnek bir yapıda olur. Genellikle kullanılan izosiyanatlar prepolimer olup MDI ya da TDI bazlıdır. Hazırlanan poliol sistemler tavsiye edilen izosiyanatlarla kullanılmaz ise teknik problemler çıkar ya da istenilen fiziksel özelliklerde sünger alınamaz. Bu sistemler ile üretilen ürünler, elastik ve şekillendirilebilir özelliğe sahiptirler. Fiziksel şişirici ajanlar kullanılır, düşük emisyona sahip ve kokusuz sistemlerdir. Bu esnek köpükler yüksek elastikiyet, sıkıştırma seti, kopma uzaması, çekme mukavemeti, düşük kalıcı deformasyon ve yanmazlık özelliklerine sahiptir.
Uygulama Alanları
- Otomotiv Endüstrisi
- Mobilya Endüstrisi
- Medical Endüstridir.
Purofoam HRD
Sert Köpük ( Contunious – Sürekli) Sistemleri
Esas itibariyle izolasyon (Yalıtım) amacına yönelik olarak üretilen fakat gün geçtikçe hayatımızın birçok alanında karşılaştığımız sistemlerdir.Sert poliüretan köpükler esnek köpüklere göre yapım tekniği açısından oldukça benzerdir. En önemli farklılık kullanılan poliol bilesenindedir. Sert yapının oluşması için molekül basına üçten fazla hidroksil grubu içeren polieterler kullanılmaktadır. Bu polieterler pentaeritritol, sorbitol gibi maddeler kullanılarak hazırlanmaktadır. Üç hidroksili! polieterler kullanılacaksa molekül ağırlıklarının çok küçük olması gerekmektedir. Böylece sert köpüklerde esnek köpüklere oranla çok daha yüksek çapraz bağlanma yoğunluklarına ulaşılmaktadır. İzosiyanat monomeri olarak tolilen diizosiyanattan daha az uçucu olan difenilmetan diizosiyanat kullanılabilmektedır.Sandviç panellerde kullanılan köpükler ise alt ve üst metal rollform denilen kısımda cephe veya çatı olmak üzere şekillendirilir. Şekillendirilen metal hattın alt ve üst kısmında ilerleyerek poliüretan tatbikinden önce ısıtılır. Isıtılmış yüzeye poliüretan tatbik edilerek istenilen kalınlığa göre uygun kalıpların konulduğu presbantta ilerleyerek, testere bölümüne iletilir ve ambalajlanır.
Uygulama Alanları
- Yapı ve Soğutucu ekipmanları (sıcak su tankları buzdolapları, soğuk oda depoları vs.)
- Sandviç panel (çatı-cephe panelleri)
- Tahta takliti köpük poliüretan uygulamaları
- Frigofrik kasa ve MOBO uygulamaları
- Yapı izolasyonu
- Dekoratif ürünler (yapı iç ve dış kaplamaları^
- Sprey uygulamaları
- Mobilya sektörü
- Medikal uygulamalar
- Elektrik uygulamaları
- Ambalaj köpüğü
- Taş yünü / cam yünü yapıştırıcı
- Mini bar uygulamaları
- Güneş kolektörleri, kombiler, boiler / kazan